From food to the body

Obesity and exclusion in the 21st century

Authors

  • Juan Carlos Seoane Universidad Nacional de Quilmes

DOI:

https://doi.org/10.24215/16696581e617

Keywords:

alimentación, obesidad, exclusión

Abstract

Contemporary societies suffer obesity as an epidemic for the first time in the history of humanity and this is a phenomenon that requires a comprehensive look that goes from biological and medical issues, through food processing, to seeing eating habits and sociological aspects that involve the appearance of people. This last point refers to a very important issue for sociology, which has to do with domination and has been analyzed from symbolic violence, which is only one of the ways in which domination is exercised, and therefore it is relevant to study. Likewise, the aspects of distinction involved lead us to think about the phenomenon together with Bourdieu, and as obesity is missed in the prevailing thinness paradigm, it causes it to be constituted as the strange or the monstrous, and there we have to think about it from Foucault as one more type of abnormality generated in our time. An era impregnated by the mass media with its already globalized and monolithic aesthetic models, but which at the same time has a growing heterogeneity, which, as a counter-face, generates social networks and the expansion of new technologies. In this tension, it is very important to pay attention to the habitus in which the social practices that surround food develop, which should thus be thought of as a constitutive part of the strategies carried out by agents in the social world.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Juan Carlos Seoane, Universidad Nacional de Quilmes

Sociólogo. Docente-investigador regular de la Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencias Sociales.

References

Bourdieu, P. (1993) Campo de poder y campo intelectual, Buenos Aires, Folios.

Bourdieu, P. (2004) El baile de los solteros. Barcelona, Anagrama.

Bourdieu, P. (2007) El sentido práctico, Buenos Aires, Siglo XXI.

Bourdieu, P. (1984) “Espacio social y génesis de ¨clase¨”, Buenos Aires, Espacios N°2.

Bourdieu, P. (2008) Homo academicus. Buenos Aires, Siglo XXI.

Bourdieu, P. (2012) La distinción, Buenos Aires, Taurus.

Bourdieu, P. (1995) La reproducción, México, Fontamara.

Bourdieu, P. (2011) Las estrategias de la reproducción social, Buenos Aires, Siglo XXI.

Bourdieu, P. (1997) Razones prácticas, Barcelona, Anagrama.

Bourdieu, P. y Wacquant J. (1995) Respuestas. Por una antropología reflexiva, México, Grijalbo.

Butler, J. (2018a) El género en disputa. Buenos Aires, Paidos.

Butler, J. (2018b) Deshacer el género. Buenos Aires, Paidos.

Caparros, M. (2014) El Hambre. Buenos Aires. Editorial Planeta.

De Fontcuberta M.; Borrat H. (2006) Periódicos. Buenos Aires. Crujía.

De Ipola, E. (1983) Ideología y discurso populista. Buenos Aires. Folios.

Díaz Méndez, C.; García Espejo, I. (2014) La mirada sociológica. Política y Sociedad N 51. Madrid, UCM.

Díaz Méndez, C. (2010), Los debates actuales en sociología de la alimentación. CSIC. Madrid. Revista inter. Sociología.

Energici, M.; Acosta E. (2017) Gordura, discriminación y clasismo. Universidad Alberto Hurtado., Santiago de Chile, Rev. Psicología y

Sociedad 29.

Fabbri, P. (2000) El giro semiótico. Barcelona. Gedisa.

FAO, FIDA, OMS, PMA y UNICEF. (2020), El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo. Roma, FAO.

FAO (2020) www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

Fielding-Singh, P. (2017), A Taste of Inequality: Food’s Symbolic Value across the Socioeconomic Spectrum. Sociological Science. Stanford Univ.

Fischler, C. (1995) El (h)omnívoro. Barcelona, Anagrama.

Foucault, M. (1984) Vigilar y Castigar. México, S.XXI.

Foucault, M. (2000) Los anormales. Buenos Aires, Paidos.

Foucault, M. (1984) Historia de la sexualidad. 1-La voluntad de saber. México, Siglo XXI.

Foucault, M. (1986) Historia de la sexualidad. 2- El uso de los placeres. México, Siglo XXI.

Foucault, M. (1979) Microfísica del poder. (Poder – Cuerpo. Reportaje Revista Quel Corps. 1975). Madrid. La Piqueta.

Foucault, M. (2007) El nacimiento de la biopolítica. Buenos Aires, FCE.

Franco, S. (2010) Aportes de la sociología al estudio de la alimentación familiar. Caldas- Colombia. Rev. Luna Azul.

Gracia Armaiz, M. (2008) La obesidad como problema social: la ideación sobre su carácter crónico, plurifactorial y epidémico. Univ

Rovira i Virgili. RL&F eds.

Laval, Ch. y Dardot, P. (2015) Común. Ensayo sobre la revolución en el siglo XXI, Barcelona, Gedisa.

Laval, Ch. y Dardot, P. (2017) La pesadilla que no acaba nunca. Barcelona, Gedisa.

Lazo, Y. (2015) Influencia de los M.C. y el riesgo de padecer trastornos de la conducta alimentaria en escolares mujeres. Lima, Univ. Peruana de Ciencias.

Llovet Rodríguez, R. (2014) Centro Universitario Villanueva. Universidad Complutense de Madrid. Madrid. Revista Internacional de Cultura Visual.

Luhmann, N. (1998) La realidad de los medios de masas. México, Antrophos.

Millan, A. (2002) Malo para comer, bueno para pensar. Crisis de la cadena agroalimentaria en Gracia A. Somos lo que comemos,

Barcelona, Ariel.

Peroni, A. (2009) Obesidad y sobrepeso en la pobreza. VIII jornadas de sociología. Buenos Aires. UBA.

Plaza, J. (2013) Medios de comunicación, anorexia y bulimia. Salamanca. Revista Icono 14.

Ricouer, P. (1988) Hermenéutica y acción. Buenos Aires. Ed. Docencia.

Ricouer, P. (1999) Freud una interpretación de la cultura. México. SXXI.

Ricouer, P. (2000) Del texto a la acción. Buenos Aires. FCE.

Sádaba, T. (2008) Framing: el encuadre de las noticias. Buenos Aires. Crujía.

Toro, J. (1996) El cuerpo como delito: anorexia, bulimia, cultura y sociedad. Barcelona. Ariel.

Voloshinov, V. (2009) El marxismo y la filosofía del lenguaje. Buenos Aires. Godot.

Wolf, N. (2002) The Beauty Myth: How Images of Beauty Are Used Against Women. New York, Harper Perennial.

Zicavo, E. (2013) El procesamiento cultural del cuerpo en mujeres jóvenes de los sectores medios de Bs.As. Valparaíso. CES.

Published

2021-12-28

How to Cite

Seoane, J. C. (2021). From food to the body : Obesity and exclusion in the 21st century. Question/Cuestión, 3(70), E617. https://doi.org/10.24215/16696581e617