Food traditions and migration. Representations about Korean cuisine in Buenos Aires

Authors

  • Romina Delmonte Instituto de Investigaciones Gino Germani; Facultad de Ciencias Sociales; Universidad de Buenos Aires/ Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas http://orcid.org/0000-0001-8649-642X

DOI:

https://doi.org/10.24215/16696581e036

Keywords:

migration, food, cuisine, identity, Korea.

Abstract

This article proposes a reflection on national cuisines, the representations associated with them and the ways in which they are used in the constructions of identities in migratory contexts. Specifically, we analyze the case of Korean migrants in Buenos Aires city, observing the senses associated with the "Korean" and "Argentinean" food traditions. National cuisines are historical constructions with certain anchoring in the collective memory and the past practices, which are reconstructed and updated in each context. We understand that, like identities, national cuisines are relational; they reconstruct their senses in relation to an "other". Thus, the sociohistorical processes that shaped them will be central, as well as the different discourses deployed in public policies, the media, and cultural industry products. And at the same time, in a migratory context like the one analyzed here, intercultural contact will intervene placing these representations in dialogue, conflict and tension.

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Author Biography

Romina Delmonte, Instituto de Investigaciones Gino Germani; Facultad de Ciencias Sociales; Universidad de Buenos Aires/ Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas

Lic. en Sociología por la Universidad de Buenos Aires (2011) y Mg. en Investigación en Ciencias Sociales por la Universidad de Buenos Aires (2017). Ayudante de primera en la Facultad de Ciencias Sociales. Actualmente cursa sus estudios de doctorado en Ciencias Sociales de la Universidad de Buenos Aires. Recibió una beca de investigación de la Universidad de Buenos Aires y actualmente es becaria CONICET con sede en el Instituto de Investigaciones Gino Germani. Su área de interés se ubica en la articulación de los estudios migratorios y los estudios sobre alimentación. Actualmente analiza las prácticas y hábitos alimentarios de migrantes asiáticos en la Ciudad de Buenos Aires y su rol en la construcción de identidades.

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Published

2018-04-23

How to Cite

Delmonte, R. (2018). Food traditions and migration. Representations about Korean cuisine in Buenos Aires. Question/Cuestión, 1(58), e036. https://doi.org/10.24215/16696581e036